PARSON är en jakthundsras optimerad för grytjakt, men även skickad för annan jakt, eftersök, viltspår, agility, lydnad, utställning och härlig samvaro i naturen. Adesso föder upp valpar för aktiva hem.

  ::  Nytt!! :: News!! ::  
  Adesso ?  
  Historia :: History  
  Ninja  
  Loa  
  Dottie  
  Allis  
  Rosso  
  Frasse  
  Assa  
  Valpar :: Puppies  
  Kullarna :: Litters  
  Hanar i avel :: Studs  
  Hälsa :: Health  
  Om parson russell terriern  
  Länkar :: Links  
  Kontakt :: Contact  
 

 

VÅR LILLA SÖTA DOTTIE OCH DEN FINE MILOU.

 

When Milou met Dottie...

SISTA FREDAGEN I AUGUSTI blev det så möjligt att para vår lilla parsonpärla från landet i väster, Dottie, med parsonkillen Milou, också känd som Radagast Skuggfaxe. Här ovan ses de två vid mötet  i Vattlång där Milou bor med husse Östen, matte Erika, lillmatte och hund- och kattkompisar. Tack för besöket och det goda kaffet höll Dotties matte på gott humör hela vägen till Stockholm ;-).

 

 

Dottie baby girl  Milou as a baby boy
Dottie som valp i Piedmont i USA för snart tre år sedan        Milou, Radagast Skuggfaxe tre veckor gammal i Almunge 

Lilla plutt-Dottie tog sina första steg i den amerikanska södern hos Susan på Kennel Emerald Fox - i Piedmont i South Carolina, USA - i en valpkull om sex valpar.

 

Dottie a puppy stacked  Milou a somewhat older puppy boy

Dottie som valp i Piedmont i USA för snart tre år sedan          Radagast Skuggfaxe på väg till Vattlång för att bli Milou

 

Lille valpkillen Milou lärde sig gå på Berget i Almunge hos Kennel Radagast och busade loss med systrarna Radagast Siril, Sirion, Surion, Smaug och brorsan Smeagol. Därefter flyttade Milou till familjen Bohjort i Vattlång och där har han jagat. lattjat och latat sig sedan dess.  

Dottie  Radagast Skuggfaxe

  Dottie kom till Sverige i augusti 2007                                      Radagast Skuggfaxe fixas för utställning i Visby 2006.

 

 

VÅR AMERIKANSKA SVARTVITA SÖTNOS DOTTIE är en mycket liten parson och som sådan en stor tillgång för en hundras som inte får bli större. Milou är en hane som är inmätt på idealhöjden 36 cm. Möjligen har han lagt på sig någon centimeter sedan dess. Milou har A på höfterna och hans patellor undersökta utan anmärkning. Han har fått ck på utställning. Han saknar två kindtänder, premolarer, men Dottie är fulltandad med saxbett. Båda två har mycket trevliga temperament och är fint och funktionellt byggda. Linjerna bakom Milou och Dottie är genomavlade, men mig veterligen aldrig förr kombinerade. Förhoppningen är valpar med härliga parsontemperament och exteriörer med fullgod funktionalitet.

 

MILOU FYLLER FEM ÅR i slutet av november och Dottie fyller tre år några dagar senare. Dottie är väl genomgången hälsomässigt inför sin resa till Sverige: hörsel och ögon utan anmärkning, knäleder likaså och höfterna är röntgade med hd A, dvs ua. Hennes temperament är, liksom Milous, rakt igenom ljuvligt och hon är charmerande liten tjej. Arbetsmässigt har hon hunnit visa att hon har en god spårnäsa och genom att hon gjort ett öppenklassprov vet vi också att hon är skottfast. På utställning har hon fått förstapris, men råkar lätt ut för nedslag på grund av att hon är liten. Hon visar sig så väl att man inte kan annat än att se hennes kvaliteter.

 

 

Kentee Hamish            Smulan - Rg Morgai

 

MILOU ÄR SON TILL den engelska importen SUCH Kentee Hamish (1992-2005), kallad Hamish, som importerades av Kennel Toutchstone direkt från uppfödaren Barry Jones för att sedermera bli en älskad stamhane hos Kennel Radagast. Mamma heter Radagast Morgai (f 1997), Smulan kallad, som i sin tur är dotter till Mazengarb Chanel som lystrade till Topsie hemma hos Kennel Radagast och som även hon kom direkt från England till Sverige. Smulan var den första parsontiken som blev trippelchampion inom gryt och viltspår. Hon har liksom Hamish ua på höfterna. Hamish fick 6 kullar, med 27 valpar, under åren 1993-2003 och Milou föddes i Hamish sista kull. Mamma Smulan har fött 18 valpar i tre kullar. Milou är bl a bror till den enastående Sissi (Rg Siril) som har bortåt 70 rävar på sitt konto. Milou är vår Ninjas kusin (faster Smulans son) och Loas morfars son. Han förenar således det bästa vi vet - våra underbara tjejer Ninja och Loa.

 

Posey Canyon Storm Watch            Emerald Fox Lucky Charm

 

DOTTIE ÄR DOTTER TILL TVÅ AMERIKANSKA PARSON - pappa Tyke, Posey Canyon Storm Watch, är uppvuxen på norra västkusten och mamma Elcee, Emerald Fox Lucky Charm i sydstaternas hjärta i South Carolina. Där föddes även Dottie, hos Susan S. Reaney på Kennel Emerald Fox.    

 

 

De planerade valparnas stamtavla >>>>

 

 

     Milou Gotland Summer 2005

 

 

Dottie har en bra päls och mycket färg får man säga ;-) Det gäller även Milou. Han har en mamma som är släthårig och han har i sin kull med Afrodina fört de välbehövliga och värdefulla anlagen vidare. Han har en djup tanfärg och den av många så eftertraktade svansfläcken, the tailspot. Tittar man på Dotties kroppsfläckar och därtill på några av Milous barn så kan man lätt dra slutsatsen att mycket färg är att vänta.

RADAGAST SKUGGFAXE alias MILOU jagar både ovan och under jord och är därtill en duktig eftersökshund. Han är Svensk Viltspårchampion, jaktmeriterad sprängare och Godkänd Eftersökshund Gryt.  

 

Milou and his first deer

 

Milou working badger in Norway

 

Tre av Milous avkommor är sprängarchampion, en är utställningschampion, två är viltspårchampion och i Tyskland finns det redan barnbarn som har fått ck och cert.

 

 

 

SKUGGFAXE HAR TVÅ KULLAR, en med Radagast Maeglin och en med Afrodina. Totalt åtta valpar och två av dessa har i sin tur givit honom åtskilligt med barnbarn. Den snygge och duktige sonen Rohan, som står i Tyskland, har trots sin unga ålder ett stort antal kullar och valpar efter sig som man uttrycker stor tacksamhet för där. Bilderna på Rohan th och nedan är tagna av Silke Obersdorfer. Bilden på sonen med Afrodina, Sergeant Pepper, nedan t.h., är från Alfta där han blev BIR-valp 2006.

 

 Rohan -Rg Skuggfaxe x Rg Maeglin

 Rg Rohan headshot

Sergeant Pepper

 

 

feather 

 

 

Dotties barndom

 

DOTTIES PAPPA TYKE har tre avkommor i

Sverige, men mammas bakgrund är mer unik 

även om det finns släktband till bland annat

Allis pappa Chase på litet håll. Dottie hade

fem kullsyskon, på bilden ligger hon som tvåa

fr v med sina eleganta 'dots' synliga - fyra på

ena sidan och en större på den högra sidan.

Två bröder av bröderna har amerikanska utställningschampionat.

 

DOTTIES FÖRÄLDRAR har två kullar ihop med 3 plus 6 valpar. I första kullen föddes bl a USCh. Emerald Fox In Vogue (Hattie längst ner t.v.), Emerald Fox Technicolor (Maxie t.h.) och hennes egna kullsyskon är bland andra bröderna USCh. Emerald Fox Winter Watch (Cameron nedan t.h.) och USCh. Emerald Fox Spitting Image (Spencer, nedan t.v.). Det syskon som påminner minst om Dottie är nog systern Pink Princess porträtterad med Dotties uppfödare och första matte Susan nedan ;-).  

 

 Dottie`s sister Maxie

  

 

Dottoe`s brother Spencer

 

 

    Dottie`s sister Hattie

 

   Dottie

 

 

 

Dotties parents & grandparents
F
rågor ? Ring 08-51013301 eller skriv till adesso@parson.nu eller om du har Skype -> Skype Me™!